How to set a formal table

How to set a formal table
Inspiration

Τα επίσημα ή γιορτινά τραπέζια δεν είναι συνηθισμένα, για αυτό και αρκετοί από εμάς αγχώνονται στην προετοιμασία τους, έχοντας βεβαίως ως κύριο μέλημα τα πολλά, συνήθως, πιάτα που θα σερβιριστούν ή ακόμα και την άψογη διακόσμηση του τραπεζιού.

Ακριβώς όμως επειδή σε ένα επίσημο γεύμα αναμένουμε να δούμε αρκετά διαφορετικά πιάτα, θα πρέπει να υπάρχουν και τα αντίστοιχα σκεύη που θα τα αναδείξουν την κουζίνα μας. Επομένως, μία σύνθετη παρουσίαση τραπεζιού μπορεί να φαίνεται στην αρχή πολύπλοκη ή ακόμα και αποτρεπτική, στην πραγματικότητα όμως εξυπηρετεί τη λειτουργικότητα του τραπεζιού, εξασφαλίζοντας ότι οι συνδαιτημόνες θα απολαύσουν το γεύμα τους, έχοντας ό,τι χρειαστεί «στο πιάτο» τους.

Ο βασικός κανόνας που θα πρέπει να έχουμε στο νου μας στήνοντας ένα επίσημο τραπέζι είναι ότι ξεκινάμε να χρησιμοποιούμε τα σκεύη από έξω προς τα μέσα, ακολουθώντας αντίστοιχα το στήσιμο των πιάτων από πάνω προς τα κάτω. Αλλά ας τα δούμε όλα με λεπτομέρεια:

  1. Κατ΄ αρχάς τα σκεύη τοποθετούνται σε απόσταση 3 εκατοστών από την άκρη του τραπεζιού, ώστε να τρώμε άνετα
  2. Τα πιάτα τοποθετούνται το ένα πάνω στο άλλο, με το μεγαλύτερο χαμηλότερα και το μικρότερο (συνήθως το μπολ της σούπας) ψηλότερα. Εάν τα πιάτα που θα σερβιριστούν είναι περισσότερα, τότε ή θα έρθουν έτοιμα σερβιρισμένα πιάτα ή θα αντικατασταθούν κατά τη διάρκεια του δείπνου από τους οικοδεσπότες, καθώς τα πιάτα που στοιβάζουμε είναι μέχρι τρία
  3. Το βοηθητικό πιάτο του ψωμιού, ή το μπολ της σαλάτας, τοποθετείται διαγωνίως αριστερά από την στοίβα των πιάτων, με ένα μαχαιράκι πάνω για το βούτυρο. Αν η σαλάτα είναι πρώτο πιάτο τότε απλά μπαίνει πάνω-πάνω στη στοίβα των πιάτων
  4. Όπως είπαμε, τα μαχαιροπίρουνα τοποθετούνται με τη σειρά που θα χρησιμοποιηθούν στο γεύμα, από έξω προς τα μέσα. Το πιρούνι της σαλάτας τοποθετείται εξωτερικά (είναι το μικρότερο) και το πιρούνι του κυρίως γεύματος εσωτερικά. Σε περίπτωση που σερβίρετε ψάρι ή βρεθείτε σε ένα επίσημο δείπνο και σας δημιουργηθεί η απορία, το πιρούνι του ψαριού είναι μεσαίου μεγέθους. Εξαίρεση στον κανόνα των πιρουνιών που τοποθετούνται αριστερά του πιάτου είναι τα μικρά πιρούνια των οστρακοειδών που τοποθετούνται δεξιά -με την λογική ότι θα το χρησιμοποιήσει το δεξί χέρι
  5. Το μαχαίρι τοποθετείται δεξιά των πιάτων, ενώ για το ψάρι θα πρέπει να σημειώσουμε ότι υπάρχει ειδικό μαχαίρι
  6. Τα μαχαιροπίρουνα του ή των επιδορπίων τοποθετούνται πάνω από τα πιάτα, με την λογική που τα κρατούν τα χέρια, το κουτάλι με τη λαβή του δεξιά και το πιρούνι με τη λαβή του αριστερά, δηλαδή τοποθετούνται παράλληλα και αντικρυστά
  7. Περνώντας στα ποτήρια, αυτά τοποθετούνται δεξιά των πιάτων, πάνω από τα μαχαίρια, με την εξής σειρά, πρώτα το ποτήρι του λευκού κρασιού, στη συνέχεια το ποτήρι του κόκκινου κρασιού και μετά το ποτήρι του νερού. Η λογική που τοποθετούνται είναι σαν μια καμπύλη που αγκαλιάζει τα υπόλοιπα σκεύη και οριοθετεί τη θέση μας στο τραπέζι. Σε περίπτωση που σερβίρετε κάποιο επιδόρπιο κρασί ή σαμπάνια, έχετε στο νου ότι και τα ποτήρια τοποθετούνται με τη σειρά που σερβίρονται τα ποτά, εξωτερικά αυτά που έρχονται πρώτα και εσωτερικά αυτά που πάνε προς το τέλος. Το ποτήρι του νερού είναι το τελευταίο
  8. Η πετσέτα τοποθετείται αριστερά των πιάτων, κάτω από τα πιρούνια
  9. Τέλος, εάν έχετε καρτελάκια για τις θέσεις των προσκεκλημένων σας, αυτά τοποθετούνται πάνω από τα μικρά πιρουνάκια/κουταλάκια του επιδορπίου.

Όπως είπαμε και στην αρχή, ίσως να φαίνονται πολλές οι λεπτομέρειες, οι κανόνες ή τα σκεύη, σε ένα επίσημο δείπνο όμως, όπου τα πιάτα είναι πολλά, τα έτοιμα τοποθετημένα σκεύη στο τραπέζι εξυπηρετούν τη λειτουργικότητα του τραπεζιού άρα είναι βέβαιο ότι θα σας απελευθερώσουν και θα σας επιτρέψουν να απολαύσετε το δείπνο και την συντροφιά σας!

Στο e-shopμας θα βρείτε εκατοντάδες σερβίτσια, πιάτα και μαχαιροπίρουνα, που θα αναδείξουν τα πιο εκλεπτυσμένα πιάτα σας και θα δημιουργήσουν μια ολοκληρωμένη εμπειρία ενός επίσημου δείπνου, προετοιμασμένου με αγάπη και φροντίδα για εσάς και τους αγαπημένους σας.

RELATED PRODUCTS